Lato może być dla oczu czasem odpoczynku – w końcu biuro zamieniamy na plażę, a laptopa zastępujemy książką. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, w przeciwnym razie urlop może skończyć się wizytą u okulisty.
Przede wszystkim – ochrona przed słońcem.
– Przebywając na świeżym powietrzu narażeni jesteśmy na nadmierną ekspozycję na promienie UV, które szkodzą nie tylko skórze, ale też oczom, uszkadzając siatkówkę i plamkę żółtą – tłumaczy dr Małgorzata Mimier z Centrum Okulistycznego M-MED.
Dlatego na wakacje nie ruszamy się bez porządnych okularów przeciwsłonecznych! Porządnych, czyli nie z bazaru czy popularnej sieciówki, a z salonu optycznego. Dlaczego to takie ważne? Bo ciemne okulary nie zabezpieczone odpowiednimi filtrami nie tylko nie chronią oczu, ale wręcz im szkodzą, powodując rozszerzanie źrenic, co toruje drogę szkodliwym promieniom. Specjaliści twierdzą, że lepiej w ogóle nie mieć nic na nosie, niż nosić okulary bez filtrów.
W przypadku wady wzroku warto rozważyć zakup okularów z filtrem polaryzacyjnym i powłoką antyrefleksyjną, które jeszcze skutecznie zniwelują światło odbijające się od akwenu i piasku.
Do walizki warto też wrzucić czapkę z daszkiem lub kapelusz z dużym rondem, który dodatkowo ochroni oczy. Tak czy inaczej – nawet z nim – słońca najlepiej unikać miedzy między godzinami 11 a 15.
Co ze szkłami kontaktowymi?
Ich posiadacze nie powinni zażywać kąpieli, nawet używając okularów do pływania. Mikroorganizmy żyjące w wodzie mogą spowodować poważne infekcje oczu. Zapalenie rogówki wywoływane przez np. Acanthamoebę grozi nawet utratą wzroku! Najbezpieczniej pomyśleć o okularach pływackich ze szkłami korekcyjnymi i filtrem UV, które dodatkowo ochronią przed promieniowaniem słonecznym – dodaje dr Małgorzata Mimier.
Na urlopie warto mieć pod ręką krople nawilżające, które po całym dniu przyniosą ulgę wysuszonym oczom oraz sól fizjologiczną, która pomoże w wypłukaniu piasku i innych zanieczyszczeń.
Wakacje to dobry moment, by zadbać o właściwą dietę, która wspomoże wzrok. Aby tak się stało, należy jeść produkty bogate w luteinę (jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, brukselka, czerwona papryka, dynia, żółtka jajek), witaminę C (pietruszka, kiwi, truskawki) oraz antocyjany (borówki, jagody, jeżyny, bakłażany).